Sustainable Workforce
Duurzaam werken is een van de moeilijkste opgaven waar we voor staan. We hebben het hier over patroonswijzigingen en gedragsveranderingen. Als we blijven doen wat we deden, dan houden wat we hebben: een probleem met het klimaat. Veranderen is iets wat 70% van de mensen haat en maar 5% leuk vindt; zie hier het probleem. Weerstand is het gevolg, en daarmee omgaan betekent omgaan met fight, flight or freeze gedrag. Een transitiemanager is nooit geliefd… Maar zonder wrijving geen glans! Het is dan ook belangrijk om vooraf een goed beeld van het eindresultaat geven en hard op te treden bij ongewenst gedrag. Firm of the future heeft door de wol geverfde transitiemanagers met kennis van duurzaamheid. Wij kunnen u helpen met het gehele traject of juist de opstartfase.
How would Nature's Intelligence solve this?
De natuur herbergt verschillende vormen van structuur, hiërarchie en leiderschap. Inefficiënties worden in de natuur afgestraft. Efficiency daarentegen wordt beloond met kracht en daardoor met macht en aanzien binnen een populatie. In de natuur gebruikt het organisme zoveel mogelijk de kennis, kunde en afval van anderen om energie te sparen voor een langer en gecontroleerd leven.
Vanuit deze ‘natuurlijke’ indeling kan op basis van biologische kenmerken worden aangegeven welke organisaties het best passen bij deze kenmerken en welke verandermethodieken daaraan gekoppeld kunnen worden. Elke organisatie is anders en elke verandering vraagt om een unieke aanpak.
Change inspired by Nature
Gedragsverandering: het Dierenmodel
Maak kennis met het Dierenmodel als techniek om gedrag en uitingen van weerstand inzichtelijk te maken. De wederzijdse afhankelijkheid van verschillende diersoorten en hun groepsprocessen blijkt vaak verrassend veel herkenbare inzichten te bieden voor mensen die in een team functioneren. Bovendien accepteren mensen deze parallellen beter dan een directe confrontatie met zichzelf. U kunt zelf of met uw team een workshop gedragsverandering volgen. Of lees het boek Het beest in uw organisatie voor meer informatie.
Organizational Design and Sustainable Culture Programs
Een veerkrachtige organisatie: het FPO-model
De organisatie van de toekomst is innovatief, duurzaam, veerkrachtig en wendbaar. De mens staat centraal en de keten waarin uw organisatie actief is, werkt samen. Ons Future Proof Organisatie-model onderzoekt op 9 deelgebieden waar uw organisatie staat ten opzichte van het ideaalbeeld van de organisatie van de toekomst. De uitkomst is een GAP-analyse waarmee geld en tijd effectief kunnen worden besteed om te komen tot een duurzame en wendbare organisatie.
Is uw organisatie in balans? Worden investeringsbeslissingen genomen op basis van toegevoegde waarde en klantperspectief? Wat heeft prioriteit en waar kunt u uw voet van het gaspedaal halen? Het FPO-model biedt u dit inzicht! Bekijk onze folder voor meer informatie.
Design and implement Change Behavior Programs
Het veranderen van gedrag is een langetermijnopgave. We zijn gewend om via angst en dwang veranderingen in gang te zetten. Onze ervaring is echter dat dat niet werkt bij de transitie naar een klimaatneutralere wereld. De link tussen ons gedrag en het effect op het klimaat is namelijk niet zo maar te leggen. Wat werkt dan wel? Vooral stimuleren, motiveren en stapsgewijs veranderingen doorvoeren. Goed voorbeeldgedrag is hierbij onontbeerlijk.
Wij werken met het driestappen model:
1. Vergroot kennis en stel vanuit de organisatie duidelijk kaders (wat mag er niet)
2. Veranderen begint bij verbinden, een grotere groep in transitie brengen is eenvoudiger dan elk individu laten bewegen
3. Werk maatschappelijk verantwoord
Bij gedragsveranderingen staat eenvoud voorop. Mensen kunnen niet meer dan 3 dingen onthouden, maak het dus niet te ingewikkeld.
Bij weerstand altijd de vraag stellen: is het weerstand van een individu of is dit de mening van de groep? In het eerste geval is ons motto: negeer. In het laatste geval betekent dit met elkaar in gesprek gaan en de afweging maken in wat nu belangrijk is.
De maatschappij ontwikkelt snel. Wat vandaag goed is, kan morgen fout zijn. Investeer daarom in kennis en vraag uzelf elke keer af: kan dit nu nog wel?
Strategic Sustainable Leadership Programs
Leiderschap: vertrouwen en faciliteren
Leiderschap in een veerkrachtige organisatie vraagt om leiders die loslaten wat zij hebben geleerd. Zij verlaten gebaande paden en benaderen de toekomst met een open geest. In de toekomst geven leiders richting. Zij coachen en faciliteren medewerkers. De toekomstige leider is een ware generalist met een groot oog voor menselijke aspecten. Het vertrouwen geven aan en het faciliteren van medewerkers zorgt ervoor dat eenieder in zijn/haar kracht wordt aangesproken en dat samenwerken de enige optie is.
Maatschappelijke ontwikkelingen zorgen voor veranderingen en deze zijn niet altijd goed te voorspellen. Omgaan met onzekerheid is daarom een gegeven. De beste manier om hiermee om te gaan, is het hebben van een team dat vertrouwen in elkaar heeft en creatief is (binnen gegeven kaders). Kansen zien en hier direct op kunnen reageren is een van de nieuwe competenties van leiders.
Wilt u hier meer over weten? Neem gerust contact op met ons.
Operational Sustainable Training and Development Programs
Opleidingen Powered by Nature
Duurzaamheid is voor de meeste medewerkers een nieuw terrein dat moet worden verkend. Het vak duurzaamheid is nog in volle ontwikkeling. Bent u op zoek naar een (inhouse) opleiding die aansluit bij de huidige maatschappelijke ontwikkelingen? Wilt u meer kennis hebben op het gebied van duurzaamheid, verandermanagement en de Future Proof Organisatie? Onze ervaren docenten geven u inzichten in de laatste ontwikkelingen waardoor u in één keer up-to-date bent. Wij verzorgen verschillende opleidingen en masterclasses én organiseren duurzame events.
Meer informatie vindt u op de website van het Future Experience Centre en van ons opleidingsinstituut Biomimicry Centre.
Wellbeing and Inclusion Programs
Welzijn is het nieuwe streven
Het welzijn van de medewerkers staat bij de meeste organisaties voorop. Toch hebben we last van hoog ziekteverzuim, stress en gebrek aan motivatie. Met drie generaties op de werkvloer is de uitdaging om welzijn te creëren alleen maar toegenomen.
Welzijn associëren we met: levensstijl, gezondheid, verbinding, fitheid, vitaliteit, geluk, welbehagen, voorspoed, welbevinden, fortuinlijk en zingeving. Op basis van acht levensstijlen hebben wij een programma uitgewerkt waarbij fysiek, emotie en mentale kracht centraal staan. Inclusion is het hebben van respect voor de ander, ook als deze anders is. Jouw mening opleggen aan een ander hoort hier dus niet bij. Wij hebben een programma ontwikkeld waarin respectvol omgaan met elkaar centraal staat.