Wiebes, hulp nodig?

Een duurzame gezonde economie waarbij de 2030 SDG-doelen centraal staan, het is de opgave voor minister Wiebes. Volgens het NRC is Wiebes de minister van paradoxen. Gaat klimaat en economie niet samen? Jazeker wel, en kijk maar hoe:

 

Minister Wiebes staat voor de opgave om Nederlanders te laten geloven dat economie en klimaat zeker hand in hand kunnen lopen. Een voorwaarde is wel dat hij het kleine en middelgrote mkb aan zich gaat binden. De kansen liggen bij deze groep ondernemers. Zij zijn innovatief, zien kansen en hebben vaak aansluiting bij de maatschappij.

Grote ondernemingen hebben veel te verliezen: het eigenaarschap over schaarste, inkomen en macht. Ik weet nog goed hoe een grote multinational in de begintijd van windenergie de markt opkocht en daarna liet doodbloeden… Ter bescherming van het eigen bestaansrecht. En ja ik weet dat de meeste organisaties sustainability hoog in het vaandel hebben staan… Uit ervaring weet ik helaas ook dat als je door de verpakking heen prikt sustainability voornamelijk een communicatiemiddel en marketingtool is. Het uitbesteden van duurzaamheid aan leveranciers is hier de trend…

Minister Wiebes, vanuit mijn praktijkervaring kan ik het niet laten om u een aantal tips mee te geven:

  • Stimuleer innovaties bij de kleine en middelgrote organisaties (dus niet alleen de grote…).
  • Zet in op industrieel 3D-printen, robotisering, Blockchain, drones et cetera (nieuwe technieken).
  • Creëer hubs voor natuurlijke grondstoffen en zet in op lichtgewicht materialen en modulair bouwen.
  • Zet in op natuurlijk design, we kunnen nog veel leren van hoe de natuur sustainability heeft geoptimaliseerd.
  • Creëer een ambtelijk apparaat dat vanuit de bedoeling werkt en kansen gaat ondersteunen. Geen regels maar kaders!
  • Laat de aanbestedingseisen los (tot de Europese norm), dit is een circus geworden voor advocaten en juristen (kans van slagen voor mkb is veel te laag).
  • Start de discussie over basisinkomen eens serieus op. Geld is een middel, geen doel. Laat digitalisering ons leven verrijken zodat wij tijd hebben om de natuur te ontdekken.

Minister Wiebes, u heeft de kans om omdenken op economisch gebied te stimuleren door gebruik te maken van de noodzaak vanuit een klimatologisch perspectief. Wij en vele anderen die werken aan de toekomstbestendigheid van onze planeet, maatschappij en organisaties willen u graag helpen. Lead by example en geef niet alle opdrachten aan de oude garde zoals McKinsey en KPMG.

Wie wij zijn: Firm of the Future! U kunt ons bereiken op tel: +31 (0)26 213 65 50.

 

Volg onze Twitteraccounts om dagelijks op de hoogte te blijven: @FirmotFuture en @BiomimicryInfo.