Het regeerakkoord van Fred Flintstone

Verbazing of toch niet? Het nieuwe regeerakkoord op energie en klimaat… Oud-denken ten top! Maatregelen die al jaren terug te vinden zijn in overheidsbeleid zijn weer opgepoetst. Waarom niet inzetten op CO2 als bouwsteen? Hallo Den Haag, word eens wakker, we leven in 2017!

 

In de natuur is CO2 een bouwstof. Ook ontstaan er industrieel steeds meer initiatieven voor het inzetten van CO2 in producten zoals bouwblokken, kunstmest en biologisch afbreekbaar plastic. Toch zet Den Haag weer in op ondergrondse opslag van CO2, een ruim tien jaar oud project dat mislukt is.

Tien jaar geleden, had u toen al een smartphone of zonnecellen op uw dak?

Goed is natuurlijk dat we eindelijk de in 2015 wereldwijd ondertekende sustainability-doelstellingen (VN-SDG’s) vertalen in beleid. Maar waarom nu weer alleen varen op het rapport van McKinsey: de industrie heeft het meeste potentieel om de afgesproken CO2-reductie te  realiseren. Natuurlijk, lekker makkelijk, maar wie betaalt de rekening? Juist, u. Waar bent u, de klant van deze industrie… Wij kopen producten, wij bepalen welke bedrijven succesvol zijn.

Waarom niet inzetten op nieuwe industriële technologieën? Laten we in Rotterdam onze eerste CO2-fabriek bouwen die betonblokken van CO2 maakt. Deze CO2-blokken kunnen dan dienen voor de verduurzaming van onze huizen, panden en infrastructuur, twee vliegen in één klap. Of laten we de CO2-footprint van bedrijven inzichtelijk maken, zodat u beter kunt u kiezen bij welk bedrijf u klant wilt zijn.

Nieuwe techieken brengen nieuwe kansen: sensoren, AI, duurzame energieopslag, drones, 3D-printen van materialen, blockchain et cetera. Waarom lees ik niet dat we pilots op deze gebieden gaan opstarten? Geef starters meer kansen en stop met het sponseren van de oude industrie. Den Haag, luister naar het nieuwe geluid, stimuleer innovatie,  stop met overbodige bureaucratie en laat wet- en regelgeving aansluiten bij de nieuwe, sustainable wereld.

Waar is het nieuwe denken in Den Haag? Denk vooruit en denk in echte oplossingen!

 

Een overzicht van ons nieuws in deze week:

Trends en ontwikkelingen

3D: in twee dagen een huis bouwen:

 

Technologie: Gartner’s top 10 voor 2018:

Zelfvliegend vliegtuig: Boeing experimenteert:

 

Ontdekkingen en wist-je-datjes uit de natuur

Reptielen: in kaart gebracht:

Sponzen: nieuw soort:

Termieten: wat kunnen architecten leren:

 

Volg onze Twitteraccounts om dagelijks op de hoogte te blijven: @FirmotFuture en @BiomimicryInfo.