Millennials… feit of fictie?

Millennials, oftewel generatie Y, geboren tussen 1980 en 2000. Afgelopen week in het nieuws: 16,6% van de mensen tussen de 25 en 35 jaar hebben last van burn-outklachten. Dat is 1 op de 7. De crisis, het perfecte beeld op social media, de drang tot perfectie… De jongere generatie worstelt op de werkvloer, maar is dat nu echt zo anders?

 

Het antwoord is nee, ze zijn gewoon jong en bij de tijd… Iedereen stelt zich de volgende vragen (hoe oud of jong men ook is): is dit een winnende organisatie waarop ik trots kan zijn? Kan ik mijn eigen prestaties hier optimaliseren? Worden mensen hier goed behandeld? En is het werk zelf plezierig om te doen? Dit zijn vragen die mensen belangrijk vinden ten opzichte van hun werk.

Onze maatschappij verandert en dus verandert ook het werk. Mensen die starten op de arbeidsmarkt hebben een voorsprong op het gebied van nieuwe technologieën en hun kennis is meer up-to-date, maar ook dat is van alle tijden. Waarom worstelt de gemiddelde werkgever dan toch met deze groep?

Zijn de millennials niet zelf schuldig aan het label dat ze meekrijgen? Jong en onervaren betekent dat er nog veel te leren is. De theorie is niet de praktijk. Daarnaast is werk niet altijd leuk, dingen moeten gebeuren en er moet brood op de plank komen. Het creëren van een uitzonderingspositie is het bouwen van een muur waarachter je je kunt verschuilen. Of toch niet…

De tijdgeest is anders. Managers zoeken naar stabiliteit en die is er niet meer. De jeugd is opgevoed als een gelijke in het gezin, op school hebben we coaches en begeleiders. Vaak is de eerste keer dat millennials ervaren wat hiërarchie is en echte feedback krijgen hun eerste baantje. En ja, dat is vaak als uitzendkracht of via een kortetermijncontract. Managers van deze groep geven door hun eigen onzekerheid de starters niet de aandacht die ze zouden moeten krijgen. Jong en onervaren betekent begeleiden, motiveren en stimuleren. En ja, dat is moeilijk als je zelf niet goed in je vel zit…

We moeten allemaal nog even wennen aan het feit dat de wereld niet meer wordt zoals voor de crisis. Too-big-to-fail is niet meer, technologie geeft iedereen de mogelijkheid om te ondernemen en 50 jaar is niet oud.

Het gaat dus om diversiteit en inclusion. Respect voor elkaar en begrip voor elkaars positie. Keuzestress is echt een probleem, net zoals het beeld dat 50+ niets meer kan. Rangen en standen verdwijnen uit onze maatschappij, met elkaar de juiste dingen doen, werken met plezier en elkaar de ruimte geven om jezelf te ontwikkelen. Wat is daar nu fout aan… Nieuw? Welnee, het is wel even wennen, voor iedereen.

 

Wie wij zijn: Firm of the Future! U kunt ons bereiken op tel: +31 (0)26 213 65 50.

 

Volg onze Twitteraccounts om dagelijks op de hoogte te blijven: @FirmotFuture en @BiomimicryInfo.