Infrastructuur ontspoort…

Beste ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Minister Cora van Nieuwenhuizen,

Hoe serieus bent u in het realiseren van uw visie om in 2030 een knooppunt van excellente verbindingen te realiseren? Hoewel uw naam van het ministerie weer heel ouderwets klinkt en uw begroting 2018 ook heel ouderwets is opgesteld, hoop ik dat u het volgende in overweging wilt nemen:

 

U noemt Arnhem als het voorbeeld van een excellente verbinding ter ondersteuning van uw visie. Nu woon ik in Arnhem, hmm…. wel eens in de spits rondom Arnhem gereisd? Alhoewel het station mooi is, regent het nog steeds naar binnen, zijn de trappen levensgevaarlijk en om bij een bus te komen, moet je je leven wagen. De A12 bij Arnhem staat in de top 3 van de drukste snelwegen en bij een beetje regen lopen de tunnels in Arnhem vol met water.

Ik vraag me dan ook af hoe het kan dat uw ambtenaren Arnhem als voorbeeld noemen voor excellente verbindingen. Het lijkt mij dat hier sprake is van een sterk staaltje beïnvloeding door een belangenorganisatie. Wie? Mijn gok, ProRail, de opdrachtgever van het nieuwe station Arnhem.

De heer Pier Eringa, de baas bij ProRail, een pr-machine pur sang. Hij was deze week weer zeer aanwezig in de media over het te krappe station Schiphol en het risico op overvolle perrons door de 10-minutentrein van de heer Roger van Boxtel (baas bij NS). De strijd om de euro’s is begonnen.

Ook hoorbaar deze week is de Delft Hyperloop (TU Delft-studenten). De studenten willen dat in Nederland de pilot wordt gehouden voor een hyperloop-trein (idee van Elon Musk), een trein met een snelheid van 1.000 km/uur, de afstand tussen Rotterdam en Amsterdam is…

Als burger hoop ik dat u met excellente verbindingen bedoelt dat ik op een zeer milieubewuste manier, comfortabel met maximale service en zonder overlast van a naar b kan komen. Dus niet in een overvolle bus naar een overvol, levensgevaarlijk station waar ik in een overvolle trein moet vechten voor ruimte waarna ik in de kou moeten wachten op mijn OV-aansluiting. En dan ook nog eens 1,5x meer tijd kwijt ben dan met de auto, tegen dezelfde kosten.

Als ik de keus had zou ik investeren in een infrastructuur voor zelfrijdende elektrische auto’s naar voorbeeld van Waymo of zelfvliegende elektrische taxidrones. Veel goedkoper, milieubewust, te bestellen per app, van deur naar deur zonder overstappen…

Stop met het uitgeven van miljarden euros aan oude technieken of technieken die weinig of geen waarde hebben voor de lijdende burger. Stop met het luisteren naar de belangenorganisaties van de oude wereld, en stop met die grootheidswaanzin en miljardenverspillende projecten van Elon Musk. Wij zijn Nederlanders, koplopers op het gebied van innovatie en van oorsprong calvinisten… Besteed uw € 8 miljard per jaar aan zinvolle, moderne technieken zodat wij, burgers, snel kunnen meeprofiteren van de nieuwe industriële revolutie.

En Arnhem… voor uw ambtenaren waarschijnlijk een ideologisch plekje in het oosten van het land, voor mij een woonplaats vol met files, waterdrama’s en onveilige stations, oftewel: volledig ontspoord op het gebied van infrastructuur.

 

Wie wij zijn: Firm of the Future! U kunt ons bereiken op tel: +31 (0)26 213 65 50.

 

Volg onze Twitteraccounts om dagelijks op de hoogte te blijven: @FirmotFuture en @BiomimicryInfo.