Circulair is niet rond

Waarom denkt bijna iedereen dat de circulaire economie inhoudt dat de producent zijn eigen grondstoffen weer terug moet nemen? Consultants van gerenommeerde bedrijven geven dit advies aan gemeenten. Consultants even terug de schoolbanken in!

 

Het gaat er bij circulaire economie om dat gebruikte grondstoffen weer grondstoffen worden voor dezelfde en waar mogelijk ook voor andere producten. Producenten moeten nadenken over modulaire ontwerpen waardoor gebruikte grondstoffen eenvoudig teruggewonnen kunnen worden. Maar deze terugwinning hoeft niet door dezelfde producent te worden uitgevoerd… Het gaat erom dat de keten, startend bij de eindige grondstoffen, een hergebruikcyclus inricht.

De producent heeft natuurlijk wel zijn rol in deze keten te vervullen. Het gebruik van biologisch afbreekbare materialen heeft natuurlijk de voorkeur. Dan eindigt de keten in het biologische ecosysteem. Bij de technische materialen gaat het om hergebruik, dus een tweedehandsmarkt voor grondstoffen. De opdracht aan de producent is dus: maak je product dusdanig dat deze eenvoudig te strippen is zodat de gebruikte natuurlijke grondstoffen (scheikundige elementen, zie het periodiek systeem) kunnen worden teruggewonnen. En ja producenten, koop ook eens grondstoffen op deze ‘tweedehandsmarkt’. Scheelt ook nog eens in de portemonnee.

Waarom geven nu consultants het advies dat producenten hun eigen goederen moeten hergebruiken. Tja, ik blijf altijd dicht bij de natuurlijke principes. Als een dier poept, zou hij dan zijn eigen poep opeten (ja sommige apen doen dit wel, maar dat is omdat het darmstelsel nog niet alle vitaminen en mineralen de eerste keer heeft kunnen onttrekken, na de tweede keer eet ook de aap zijn eigen poep niet meer op), nee dus… Afval is voedsel, maar wel voor een ander.

Recyclen zou een aparte activiteit in de keten moeten worden. Dit gaat om gespecialiseerd werk. Door eerst de retouren bij de producent op te slaan, gaat weer veel waarde verloren en stijgt de CO2-uitstoot door overbodig transport. Dus keten: organiseer je recycle-depots!

Terug naar de consultants. Stop met het geven van halve adviezen. Verdiep je eerst eens echt in de materie. Oh ja, en overheid: stop met de inkoppertjes dat de producent maar het CO2-probleem moet oplossen.

We hebben het hier over een ketenverantwoordelijkheid. Als we niet oppassen en de verkeerde schakels op scherp zetten, hebben we straks helemaal geen producenten of mkb meer in Nederland. Er bestaat geen eenvoudige snelle oplossing, het gaat om gedrag en aanpassingsvermogen.

Mijn advies: laten we eerste eens inzetten op kennis en kunde.  En ja producenten, ontwerp modulair en koop gerecyclede grondstoffen. Inkopers, stop met het uitknijpen van leveranciers. End-users, bedenk dat afval geld waard is… Nieuwe ketens, nieuwe verdienmodellen en nieuwe activiteiten ontstaan door in te zetten op duurzaamheid. Laat de echte circulaire economie maar komen!

 

Wie wij zijn: Firm of the Future! U kunt ons bereiken op tel: +31 (0)26 213 65 50.

 

Volg onze Twitteraccounts om dagelijks op de hoogte blijven: @FirmotFuture en @BiomimicryInfo.