6 uur werken per dag, wauw…

Deze week werd gepubliceerd dat in Zweden 6 uur werken per dag het productiefst is. Jazeker, 6 uur werken per dag, dus van 9 tot 15.30 (incl. pauze). Dus geen 3-ploegendienst, maar 4 per dag. Anders gezegd: 30 uur per week… Waarom:

 

Zweden zijn dus productiever en gelukkiger met een 6-urige werkdag, weliswaar tegen hetzelfde salaris. Dat zou u ook zijn, toch?

Zweeds onderzoek heeft uitgewezen dat we hetzelfde werk verzetten in 6 uur als in 8 uur. Dit gaat natuurlijk alleen maar op als het niet om gestandaardiseerd werk gaat en al zeker niet als het om fabriekswerk gaat dat via een lopende band wordt gestuurd. Dus is dan de conclusie dat het kantoorpersoneel vanaf schaal 6 een te lage productiviteit heeft?

Elke manager weet dat mensen op kantoor die deeltijd werken vaak productiever zijn dan mensen die fulltime werken. Ook valt het mij op dat als iemand deeltijd gaat werken, de persoon in kwestie helemaal niet zoveel taken overdraagt. Dus klopt het dan dat een 6-urige werkdag ons productiever maakt? Waarschijnlijk wel.

Wat is de logica achter 8 uur werken op een dag? Een klein beetje geschiedenis. Gedurende de industriële revolutie werden mensen ingezet als arbeiders en werd er in fabrieken vaak 10 tot 16 uur gewerkt. Robert Owen, een Brit, formuleerde in 1817 de regel :”8 hours labour, 8 hours recreation, 8 hours rest”. Het duurde vervolgens bijna 100 jaar voordat in 1919 in Nederland de wet aangaande de 8-urige werkdag werd ingediend. De wet werd op 11 juli 1919 aangenomen. De 48-urige werkweek was geboren. Het duurde tot eind 1960 voordat de 40-urige werkweek werd ingevoerd. Tegenwoordig werken we in Nederland, mede dankzij ons recht op deeltijdwerk (sinds 2001), gemiddeld 20 uur per week (2017), oftewel 4 uur per dag. Onze productiviteit is daarnaast ook nog eens relatief hoog ten opzichte van andere Europese landen.

Dat maximaal 6 uur per dag werken mensen productiever maakt, lijkt te kloppen met cijfers die wij in Nederland zien. Echter, voor ons Nederlanders zou een 30-urige werkweek betekenen dat we gemiddeld 10 uur per week méér zouden moeten gaan werken om de optimale productiviteit te halen.

Wat leren we hiervan? Dat het tijd is voor de digitale revolutie! Vooral medewerkers in fabrieksomgevingen en medewerkers die standaardwerk uitvoeren, omarm de robot en gebruik Pepper als excuus op het recht op een 30-urige werkweek tegen hetzelfde salaris, en met recht op deeltijdwerk natuurlijk. En ja, kantoorpersoneel vanaf schaal 6, als je 40 uur werkt, bedenk dan dat je niet productief bent, dus ga ook deeltijdwerken en creëer je eigen werkgeluk, net zoals de Zweden.

Conclusie: lang leve de robot en ons recht op deeltijdwerk. Op naar minister Koolmees en start de wedloop voor een 30-urige werkweek, misschien dat onze kleinkinderen dan dit recht kunnen uitoefenen!

Wie wij zijn: Firm of the Future! U kunt ons bereiken op tel: +31 (0)26 213 65 50.

 

Volg onze Twitteraccounts om dagelijks op de hoogte te blijven: @FirmotFuture en @BiomimicryInfo.